Cv-ketels
Cv-ketels zijn er in alle soorten en maten van groot tot klein. wat belangrijk is dat de capaciteit van de cv-ketel is aangepast aan uw behoefte en de woning. Een te grote capaciteit leid altijd tot een hoger verbruik en komt het comfort niet ten goede.
Er zijn verschillende warmwaterklasse (Cw 3 tot Cw6). Welk type voor u het meest geschikt is kunnen wij in een persoonlijk gesprek bepalen, zodat u naar volle tevredenheid bent.
WARMTEPOMPEN
Ook over lucht/water warmtepompen kunnen wij u alles vertellen, bij een warmtepomp kunnen de rendementen oplopen tot 500 %.
De belangrijkste voorwaarden om een warmtepomp rendabel te maken is:
- beperk de warmtevraag, ( isoleren, HR++ glas, dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie ( volgens de laatste eisen !! )
- lage temperatuur verwarming ( vloerverwarming, lage temperatuur convectoren / radiatoren ).
- op een ander manier "stoken" meer constant, weinig nachtverlaging.
Voor nieuwbouw heb je de mogelijkheid om "All Electric" te verwarmen, de warmtepomp dekt dan de volledige behoefte voor verwarming en warmwater.
Voor een bestaande woning komt eigenlijk alleen een Hybride Systeem in aanmerking, hier verwarmt de warmtepomp het grootste deel van het jaar en als deze het niet meer "trekt" dan springt de cv-ketel bij. Dit is ook voor warmwater de beste oplossing. Een warmtepomp is "maatwerk" de installatie en warmtepomp moeten op elkaar zijn afgestemd. Hierdoor komen de aanschafkosten al snel uit op bedragen van € 7000,- tot € 15.000,-
Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp gebruikt in de meeste gevallen hernieuwbare energie uit de omgeving om je huis te verwarmen. De warmtepomp doet dit op een duurzame en efficiënte manier. Combineer je de warmtepomp met groene stroom of zonnepanelen, dan kun je zelfs volledig CO2-neutraal en/of energieneutraal verwarmen. Dat is dan ook de reden dat veel mensen en bedrijven zich oriënteren op de aanschaf van een warmtepomp.
Wil jij weten waarom een warmtepomp zo efficiënt duurzaam is en hoe een warmtepomp precies werkt? In dit artikel leggen wij het je uit.
Een warmtepomp haalt eenvoudig gezegd de warmte (of energie) uit de omgeving – bijvoorbeeld lucht, water of bodem – en geeft deze warmte binnenshuis af. Er zijn in principe verschillende soorten warmtepompen:
- Luchtwarmtepompen (lucht-waterwarmtepompen) halen warmte uit de buitenlucht.
- Waterwarmtepompen (water-waterwarmtepompen) halen warmte uit het oppervlakte- of grondwater.
De versie tussenhaakjes wordt vaak als alternatieve benaming gebruikt. Hierbij wordt in het eerste deel de verwijzing gemaakt naar de bron en het tweede deel op het afgiftesysteem.
Bijvoorbeeld: Een lucht-waterwarmtepomp onttrekt warmte uit de lucht. In het afgiftesystem wordt deze warmte overdragen naar water. Het verwarmde water wordt vervolgens gebruikt om jouw woning te verwarmen, door middel van bijvoorbeeld een radiator of vloerverwarming.
De warmtepompen van Nefit Bosch kunnen overigens in de zomer ook voor verkoeling worden ingezet. Je afgiftesysteem moet hier wel geschikt voor zijn: heb je vloer- of wandverwarming dan werkt dit perfect. Op die manier geniet je van een koelere woning in de zomer maanden.
De duurzame werking van de warmtepomp: een beetje natuurkunde
De werking van de warmtepomp berust op de natuurkundige principes van verdampen en condenseren. Voor verdamping is warmte-energie nodig. Bij condensatie komt deze warmte-energie vervolgens weer vrij.
Het principe is voor alle drie types warmtepompen hetzelfde, maar in de uitleg gaan we voor het gemak even uit van een lucht-warmtepomp omdat die momenteel het meest wordt toegepast voor woningen.
In het schema wordt weergegeven hoe de warmtepomp werkt.
Het gesloten systeem is gevuld met een koudemiddel. Dit is een vloeistof met een laag verdampingspunt dat dient als transportmiddel voor de warmte. Het koudemiddel stroomt door de verdamper (1) waar het door de ‘’warmte’’ uit de aangezogen buitenlucht tot gas verdampt. De buitenlucht wordt aangezogen door middel van een of meerdere ventilatoren in de buitenunit.
Het gasvormige koudemiddel wordt vervolgens samengeperst in de compressor (2). Doordat de druk toeneemt, stijgt de temperatuur van het gas. Het hete gas condenseert vervolgens weer in de condensor (3) en geeft daarbij zijn warmte af aan het water in de cv-installatie (4). De cv-installatie geeft deze warmte weer af aan het afgiftesysteem. Dat is het cv-circuit, meestal in de vorm van vloerverwarming en/of radiatoren.
Het weer vloeibaar geworden koudemiddel stroomt via het expansieventiel (5) terug naar de verdamper, waarna de cyclus opnieuw start.
Op deze manier is het mogelijk de warmte uit de omgeving te concentreren en de woning te verwarmen en van warm water te voorzien.